Awareness

Gezien de complexiteit, diversiteit en het grote aantal identiteitsdocumenten die momenteel in omloop zijn, vormt ID-verificatie duidelijk een grote uitdaging.

Fraude met identiteitsdocumenten is een wereldwijd probleem – hierdoor lijden over de hele wereld duizenden organisaties dagelijks tot miljoenen euro’s verlies.

Op dit moment geven ruim 200 instanties en landen tal van identiteitsdocumenten uit. Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de meeste Belgische identiteitsbewijzen die momenteel in omloop zijn. Deze documenten zijn bijna allemaal nog geldig.

Is het moeilijk om aan een document te komen?

Het is, jammer genoeg, niet moeilijk om in het bezit te komen van een vals/vervalst identiteitsdocument.

  • Je “leent” bijvoorbeeld een origineel document van een “bekende” (familielid).
  • Er staan op dit moment ruim 99 miljoen gestolen, verloren, ingetrokken, ongeldige en blanco gestolen documenten in Interpol’s SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) database. (en van hoeveel vermiste documenten is er geen melding gemaakt?)
  • En natuurlijk is tegenwoordig alles te koop via internet….

 

Zelfs een document expert kan niet op de hoogte zijn van de details op alle identiteitsdocumenten die wereldwijd in omloop zijn. Over het algemeen vallen mensen die identiteitsbewijzen controleren in twee categorieën uiteen;

  • Experts: Deze groep omvat toegewijde document onderzoekers en authenticatie beambten, waaronder immigratiebeambten, politie, (luchtvaart)beveiligingspersoneel en personeel in dienst van lokale (uitgevende) autoriteiten.
  • NIET-experts: Deze groep bestaat uit personen (en organisaties) die regelmatig ad-hoc ID-controles uitvoeren. Denk aan mensen die werkzaam zijn bij financiële instellingen, autoverhuurbedrijven, de kansspel industrie, wervingsbureaus, (high value) transportbedrijven, slijterijen, beveiligingsbedrijven (toegangscontrole/risico locaties), bars/restaurants en hotels.

De tweede groep is verreweg de grootste. Wereldwijd wordt tot 85% van alle ID-controles uitgevoerd door NIET-Experts. Dit is een uitdaging.